Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ "Διδακτική και Δημόσια Κατανόηση των Φυσικών Επιστημών και των Ψηφιακών Τεχνολογιών"

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Άρθρο 1: Στρατηγική

Η επιλογή εκπόνησης της στρατηγικής ηλεκτρονικής μάθησης συνυπολογίζει όλα τα σχετικά δεδομένα των ερευνών σε φοιτητές/φοιτήτριες ΠΜΣ και κυρίως πως πρόκειται για νέους/ες απόφοιτους/απόφοιτες Πανεπιστημιακών Τμημάτων και, σε πολλές περιπτώσεις, εργαζόμενους/ες, με παράλληλες υποχρεώσεις και περιορισμένο χρόνο, οπότε θεωρείται πως είναι πιο πρόσφορο, λειτουργικό και αποτελεσματικό να παρέχεται το διδακτικό έργο στο ΠΜΣ “Διδακτική και Δημόσια Κατανόηση των Φυσικών Επιστημών και των Ψηφιακών Τεχνολογιών” με  προσέγγιση που διαρθρώνεται σε δια ζώσης εκπαίδευση κατά κανόνα, εκτός και αν συγκεκριμένοι λόγοι το επιβάλλουν, οπότε γίνεται και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πάντα σε απόλυτη συμφωνία με όσα καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία. Το Ίδρυμα παρέχει τη δυνατότητα τα μαθήματα για οποία επιλέγεται η μέθοδος της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να διενεργούνται μέσω της ευέλικτης και αποτελεσματικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας Webex, ευρέως χρησιμοποιούμενης διεθνώς για την παροχή εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/φοιτήτριες προβλέπεται να διαθέτουν προσωπικό ακαδημαϊκό email του Πανεπιστημίου (…@uoa.gr) και μέσω της συνολικής λίστας e-mails των μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών θα αποστέλλεται η πρόσκληση παρακολούθησης κάθε προγραμματισμένου διαδικτυακού μαθήματος.

Άρθρο 2: Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των φοιτητών/ριών επίσης προβλέπεται να γίνεται συνδυαστικά με ποικίλες αξιολογικές μεθόδους που θα εμπεριέχουν και τη χρήση εργαλείων της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, κατά την κρίση των διδασκόντων (όπως, ενδεικτικά, ενδιάμεσες πρόοδοι με τη χρήση του εργαλείου “Ασκήσεις” στην ηλεκτρονική τάξη e-class κα.) με τις γραπτές τελικές εξετάσεις να διενεργούνται διά ζώσης ή ηλεκτρονικά, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία και πως στις περιπτώσεις χρήσης των εργαλείων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λαμβάνεται μέριμνα στον σχετικό Κανονισμό ώστε να ελέγχεται και διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των φοιτητών/ριών στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, να προασπίζεται η πλήρης διαφάνεια και να αποκλείονται φαινόμενα ηλεκτρονικών παρατυπιών.

Άρθρο 3: Διδασκαλία

Το ΠΜΣ επιδιώκει να κάνει χρήση καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας σε σχέση με τις μέχρι τώρα παραδοσιακές πρακτικές και δίνει επιπλέον τη δυνατότητα εισαγωγής επιπλέον καινοτομιών τόσο κατά την διδασκαλία, όπως e-διαλέξεις, εκπαιδευτικά βίντεο, ηλεκτρονικά παίγνια προσομοίωσης κ.λπ., όσο και κατά την εξέταση των μαθημάτων του προγράμματος. μεγιστοποιώντας τη συμμετοχή και την καλύτερη αφομοίωση της διδασκόμενης ύλης. Η εισαγωγή και χρήση των ανωτέρω πρακτικών, θα χρησιμοποιείται και για την αξιολόγηση των μαθημάτων/διδασκόντων από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες η οποία επίσης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Οι φοιτητές θα έχουν επιπλέον την δυνατότητα της αμεσότητας της πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων οι οποίες είναι δωρεάν διαθέσιμες σε όλους τους φοιτητές/φοιτήτριες του ΕΚΠΑ. Οι φοιτητές/φοιτήτριες, θα έχουν την δυνατότητα να αναζητούν και να ανατρέχουν στις πλέον σύγχρονες ερευνητικές εργασίες στον επιστημονικό χώρο Διδακτικής και Δημόσιας Κατανόησης των Φυσικών Επιστημών και των Ψηφιακών Τεχνολογιών και αντλώντας έμπνευση και πηγές και για την εκπόνηση της Διπλωματικής εργασίας τους, αλλά ανακαλύπτοντας ενδεχομένως τομείς με τους οποίους θα ήθελαν και οι ίδιοι να ασχοληθούν ερευνητικά σε επίπεδο Διδακτορικών σπουδών.

Άρθρο 4: Κατάλογος Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών

Αναλυτικά, οι διαθέσιμες υπηρεσίες αναλύονται ως εξής:

1. Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ)

1.1 Οι υπηρεσίες για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μάθησης παρέχονται από το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ), το οποίο αποτελεί ανεξάρτητη οργανωτική μονάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, προσωπικό και φοιτητές. To ΚΛΕΙΔΙ υποστηρίζει περισσότερα από 80.000 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέροντας καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ψηφιακά μέσα για την υποστήριξη της συνεργασίας, της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης.  

1.2 Μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχει είναι:

• Σύνδεση στο εσωτερικό δίκτυο του Πανεπιστημίου και στο Διαδίκτυο (ενσύρματη και ασύρματη).

• Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

• Υπηρεσίες τηλεφωνίας.

• Διαδικτυακές υπηρεσίες (εγκατάσταση και φιλοξενία ιστοχώρων ακαδημαϊκών τμημάτων και μονάδων, πρόσβαση μέσω ιδεατών δικτύων, παροχή αποθηκευτικού χώρου, διαμοιρασμός αρχείων, κ.ά.).

• Υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης και τηλεδιάσκεψης.

• Υποστήριξη χρηστών και επίλυση προβλημάτων.

2. Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης-Πολυμέσα

2.1 Το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών υποστήριξης ηλεκτρονικής μάθησης και παραγωγής πολυμέσων, το οποίο είναι στη διάθεση των μελών ΔΕΠ προκειμένου να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο: Hλεκτρονική Τάξη e-Class, Ακαδημαϊκές Βιντεοδιαλέξεις, Ζωντανές Μεταδόσεις.

2.2 Πρέπει να τονιστεί ότι ορισμένες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες παρέχονται ανάλογα με τους εκάστοτε διαθέσιμους πόρους του ΚΛΕΙΔΙ. Στην πρακτική και φιλοσοφία του ΚΛΕΙΔΙ είναι η διάχυση της τεχνογνωσίας και η εγκατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής στα τμήματα, ώστε η υποστήριξη των μελών ΔΕΠ να πραγματοποιείται τοπικά από τους τεχνικούς υποστήριξης του κάθε τμήματος.

2.3 Να σημειωθεί ότι, υπάρχουν μονάδες σε εθνικό επίπεδο που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, συμπληρωματικά και ενισχυτικά με τις υπηρεσίες που παρέχει το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και τα υπόλοιπα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Μια τέτοια μονάδα είναι το Κέντρο Υποστήριξης η-Μάθησης και Παραγωγής Πολυμέσων (KYΜΑ ή GU eLearning & Media Support Center), το οποίο αποτελεί μία παραγωγική μονάδα του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου - GUnet, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Το ΚΥΜΑ έχει σχεδιαστεί για να παρέχει το σύνολο των παραπάνω υπηρεσιών σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Η επίσκεψη των ιστοσελίδων για το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο και το ΚΥΜΑ συστήνεται ανεπιφύλακτα.

3. Υπηρεσίες Τηλεδιασκέψεων

3.1 Οι τηλεδιασκέψεις παρέχουν τη δυνατότητα της σύγχρονης (σε πραγματικό χρόνο) επικοινωνίας μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε δύο ή περισσότερους απομακρυσμένους μεταξύ τους χώρους. Η επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνει την ανταλλαγή βίντεο, ήχου και δεδομένων, παρέχοντας τη δυνατότητα πλήρους αλληλεπίδρασης και προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την επικοινωνία όπως αυτή γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο. Το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης στο γραφείο, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης, την τεχνική εφικτότητα και τη διαθεσιμότητα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

α) Τηλεδιάσκεψη σε ειδικά εξοπλισμένη αίθουσα (Εκλεκτορικά Σώματα, Εξεταστικές Επιτροπές Διδακτορικών Διατριβών, Συνέδρια, Διαλέξεις).

β) Τηλεδιάσκεψη μέσω web από προσωπικό υπολογιστή (Συμμετοχή σε εκλεκτορικά σώματα άλλων ιδρυμάτων,Ερευνητικά Προγράμματα, Ομάδες Εργασίας, Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες).

3.2 Υπηρεσία e:Presence. Η υπηρεσία e:Presence παρέχεται από το Ε.Δ.Ε.Τ. και αξιοποιείται κατά κύριο λόγο για τη συνεδρίαση εκλεκτορικών σωμάτων. 

3.3 Υπηρεσία WebEx Meetings. Η υπηρεσία WebEx Meetings παρέχεται από τη CISCO, προσφέρει στους χρήστες την υπηρεσία τηλεδιάσκεψης από προσωπικό υπολογιστή (μέσω web browser).

3.4 Υπηρεσία GoogleMeet: Η υπηρεσία GoogleMeet παρέχεται από τη Google, προσφέρει στους χρήστες την υπηρεσία τηλεδιάσκεψης από προσωπικό υπολογιστή.

3.5 Υπηρεσία BBB. Η υπηρεσία ΒΒΒ παρέχεται από το ΚΛΕΙΔΙ. Για να ενεργοποιηθεί απαιτείται η αποστολή αίτησης στο ΚΛΕΙΔΙ.

4. Στοιχεία Γενικής Χρήσης για τις παραπάνω Υπηρεσίες

4.1 Η χρήση των υπηρεσιών ενδείκνυται σε περιπτώσεις παρόμοιες με τις παρακάτω: 

  • Συνάντηση πολλών ατόμων για συνεργασία στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος ή ομάδας εργασίας, με την ανάγκη παρουσίασης από κάποια μέλη της ομάδας και παρακολούθησης της παρουσίασης από τα υπόλοιπα μέλη.
  • Συνάντηση περιορισμένου αριθμού ατόμων για να συζητήσουν για συγκεκριμένα θέματα στα πλαίσια ερευνητικών δραστηριοτήτων.
  • Εκπαιδευτικές συναντήσεις μεταξύ καθηγητών και φοιτητών για την επίλυση αποριών ή για τον συντονισμό ομάδων εργασίας.

4.2 Οι τεχνικές απαιτήσεις για τη συμμετοχή στη βιντεοδιάσκεψη είναι η ύπαρξη: α) γρήγορης σύνδεσης στο Διαδίκτυο, β) web κάμερας γ) μικροφώνου και ακουστικών.

5. Υπηρεσίες Καταγραφής - Ζωντανής Μετάδοση Τηλεδιασκέψεων

5.1 Για την καταγραφή τηλεδιασκέψεων προτείνεται η χρήση της εφαρμογής Microsoft Xbox Game Bar που συνήθως βρίσκεται προεγκατεστημένη στα Windows 10. 

5.2 Οδηγίες Καταγραφής με Xbox Game Bar : Η ζωντανή μετάδοση τηλεδιασκέψεων στο ευρύ κοινό μπορεί να γίνει με τη χρήση των εργαλείων YouTube Live και OBS.

5.3 Οδηγίες για τη ζωντανή μετάδοση τηλεδιασκέψεων: Η υπηρεσία WebEx της εταιρείας CISCO είναι ένα διαδικτυακό μέσο τηλεδιάσκεψης που υποστηρίζει μέχρι 1.000 συμμετέχοντες/συνεδρία και προσφέρει στους χρήστες δυνατότητες Web Conferencing με τη χρήση video υψηλής ποιότητας. Μέσω του WebEx οι χρήστες έχουν την δυνατότητα μιας πλήρους λειτουργικής συνεργασίας από απόσταση, αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους και ελαττώνοντας το κόστος των συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο. Υποστηρίζεται φωνητική επικοινωνία μεταξύ των χρηστών καθώς και δυνατότητα διαμοιρασμού αρχείων με συνεργάτες χωρίς να απαιτούνται πολύπλοκες ρυθμίσεις και παραμετροποίηση του εργαλείου. Η υπηρεσία είναι συνδεδεμένη με τους ιδρυματικούς λογαριασμούς του Παν/μιου και είναι προσβάσιμη στο https://uoa.webex.com/ και απευθύνεται σε φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, Διδάσκοντες, Προσωπικό (μόνιμο ή με σύμβαση)

6. Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Βιντεοδιαλέξεων

6.1 Η Υπηρεσία «Ακαδημαϊκές Βιντεοδιαλέξεις» αποτελεί μία ψηφιακή συλλογή διαλέξεων που έχουν πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η υπηρεσία βασίζεται στην πλατφόρμα OpenDelos που αποτελεί μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα ανάρτησης, δημοσίευσης, διαχείρισης, αναζήτησης και παρακολούθησης βίντεο στο Διαδίκτυο. Το υλικό πρέπει να έχει αποκλειστικά εκπαιδευτικό και ερευνητικό περιεχόμενο.

6.2 Οι διαλέξεις μπορούν να καταγραφούν μέσω των IP καμερών εγκατεστημένων σε χώρους του ΕΚΠΑ (σε συνδυασμό με τη ζωντανή μετάδοση ή ξεχωριστά από αυτή) ή διακριτά (π.χ. βιντεοσκόπηση με κάμερα ή καταγραφή τηλεδιάσκεψης ή άλλα εργαλεία καταγραφής σε υπολογιστή). Στην πρώτη περίπτωση, οι καταγεγραμμένες διαλέξεις αναρτώνται αυτόματα στη πλατφόρμα delos μετά την ολοκλήρωσή τους ενώ στη δεύτερη περίπτωση η/ο διδάσκουσα/διδάσκων ή άλλος Διαχειριστής Περιεχομένου πρέπει να την αναρτήσει.

6.3 Οι φοιτητές και το κοινό έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην υπηρεσία Ακαδημαϊκές Βιντεοδιαλέξεις μέσω της οποίας μπορούν να αναζητήσουν και να παρακολουθήσουν δημόσιες βιντεοδιαλέξεις του ενδιαφέροντός τους. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν περιεχόμενο βίντεο σύμφωνα με λέξεις κλειδιά, θεματική περιοχή, τμήμα ή όνομα Εκδήλωσης και ακαδημαϊκό έτος. Τα αποτελέσματα αναζήτησης μπορούν να ταξινομηθούν αργότερα ανά δημιουργό, ημερομηνία, τίτλο ή δημοτικότητα.

6.4 Η διαδικασία τεχνικής διαχείρισης και εποπτείας των καταγραφών αλλά και καταγεγραμμένου υλικού αποτελεί μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία. Επισημαίνεται πως πολιτική του ΚΛΕΙΔΙ είναι να εποπτεύει και να παρέχει την πρόσβαση, δυνατότητα και διαχείριση της πλατφόρμας delos για τις παραπάνω διεργασίες. Ωστόσο η τακτική επίβλεψη & διαχείριση των καταγεγραμμένων διαλέξεων πρέπει να γίνεται σε κάθε τμήμα από τα μέλη ΔΕΠ και τους συνεργάτες τους με στόχο τον ομαλό διαμοιρασμό του φόρτου εργασίας.

6.5 Οι αυτόματες καταγραφές διαλέξεων ελέγχονται δειγματοληπτικά ως προς την ποιότητα τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μια ζωντανή μετάδοση και καταγραφή είναι κενή τότε απενεργοποιείται και το υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ ενημερώνεται.

6.6 Οι δημόσιες καταγεγραμμένες διαλέξεις είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: rec.uoa.gr. Για την εμφάνιση αποτελεσμάτων είναι απαραίτητη επιλογή Τμήματος ή άλλων κριτήριων αναζήτησης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην Ενότητα Ακαδημαϊκές Βιντεοδιαλέξεις, στην παράγραφο «Πώς τις παρακολουθώ».

6.7 Μια καταγεγραμμένη μετάδοση μαθήματος ή εκδήλωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

• Ως εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε ασύγχρονη διδασκαλία εξ αποστάσεως των φοιτητών ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους διδασκαλίας εξ αποστάσεως ή μη.

• Για αναστοχασμό από τον/τη διδάσκοντα/διδάσκουσα πάνω στη διδασκαλία.

• Ως πεδίο προβολής των δραστηριοτήτων Τμημάτων του Ιδρύματος.

6.8 Τα καταγεγραμμένα βίντεο διαλέξεων/γεγονότων είναι προσβάσιμα ανάλογα με το επίπεδο δημοσιοποίησης που έχει ορίσει ο υπεύθυνος στην αίτηση του ή από το περιβάλλον διαχείρισης περιεχομένου. Η πλειονότητα των καταγεγραμμένων διαλέξεων είναι ανοικτής πρόσβασης προς όλους.

6.9 Η υποστήριξη της υπηρεσίας βασίζεται στο μοντέλο της «Καλύτερης Προσπάθειας» (Best effort) και όχι της «Εγγυημένης Ποιότητας». Δεν εγγυάται την 100%  καταγραφή λόγω της σύνθετης και αυτόματης τεχνικής λύσης. Συστήνουμε για σημαντικές εκδηλώσεις τη βιντεοσκόπηση με εξωτερικό συνεργείο.

6.10 Ο διδάσκοντας αυτόματα αποκτά δυνατότητα διαχείρισης του καταγεγραμμένου υλικού, κάνοντας είσοδο του στην πλατφόρμα με τα στοιχεία του ιδρυματικού του λογαριασμού.

6.11 Περισσότερες οδηγίες για την πρόσβαση και διαχείριση στο υλικό δίνονται στο ανοικτό μάθημα e-class «Κατάρτιση στην πλατφόρμα Delos».

6.12 Πρόσβαση στη διαχείριση καταγεγραμμένου υλικού μπορεί κάποιος να αποκτήσει, έπειτα από γραπτή επικοινωνία με την υπηρεσία Ακαδημαϊκών Βιντεοδιαλέξεων (με κοινοποίηση προς την/τον διδάσκουσα/διδάσκοντα και έγκριση από αυτόν). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην υπό-ενότητα «Διαχείριση και Ανάρτηση υλικού».

6.13 Πρόσβαση στην διαχείριση καταγεγραμμένου υλικού αλλά και προγραμματισμό ζωντανών μεταδόσεων για ένα ολόκληρο Τμήμα ή Τμήματα μπορεί να αποκτήσει ένα μέλος του Διοικητικού ή Τεχνικού προσωπικού ενός Τμήματος. Η αίτηση γίνεται έπειτα από γραπτή επικοινωνία μέσω email με την υπηρεσία Ακαδημαϊκών Βιντεοδιαλέξεων, εφόσον υπάρχει η σχετική συνεννόηση με τον πρόεδρο των αντίστοιχων τμημάτων (με κοινοποίηση προς την/τον πρόεδρο). 

6.14 Το καταγεγραμμένο υλικό διατηρείται όσο επιθυμεί η διδάσκουσα/διδάσκων. Σε περίπτωση ανάγκης διαγραφής ή μεταφοράς για λόγους εξοικονόμησης πόρων  ενημερώνεται εκ των προτέρων η/ο διδάσκουσα/διδάσκων.

6.15 Για την καταχώρηση ενός νέου μαθήματος αποστείλετε μήνυμα στην υπηρεσία στο email video[at]noc[dot]uoa[dot]gr, αναγράφοντας στον τίτλο «Προσθήκη Νέου Μαθήματος» και στο κυρίως σώμα τις πληροφορίες του μαθήματος (όνομα με μικρά, υπεύθυνος καθηγητής, εξάμηνο, κωδικό γραμματείας).

7. Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Τάξης e-Class

7.1 Η Ηλεκτρονική Τάξη (eclass.uoa.gr) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών μαθημάτων και υποστηρίζει την υπηρεσία ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις. Η πρόσβαση στην υπηρεσία γίνεται με τη χρήση ενός απλού φυλλομετρητή (web browser) χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων. Η ενσωμάτωση των μεθόδων ενισχυτικής τηλεκπαίδευσης στη μαθησιακή διαδικασία του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζει και ενισχύει τη διδασκαλία και την πρόσβαση στη γνώση, παρέχοντας συνδυασμούς νέων μεθόδων για τη συμπλήρωση των παραδοσιακών τρόπων διδασκαλίας. Με τον τρόπο αυτό, οι συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία επιλέγουν το δικό τους χρονικό πλαίσιο για επικοινωνία και πρόσβαση στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

7.2 Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα ψηφιακής οργάνωσης και διάθεσης του εκπαιδευτικού υλικού των μαθημάτων αλλά και μία πλειάδα μέσων επικοινωνίας μεταξύ του διδάσκοντα και των φοιτητών διευκολύνοντας την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή του μαθήματος. 

7.3 Οι βασικοί στόχοι της Ηλεκτρονικής Τάξης e-Class είναι: Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ηλεκτρονική οργάνωση και παρουσίαση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού υλικού (σημειώσεις, εργασίες, παρουσιάσεις, κλπ), η εποικοδομητική χρήση του Διαδικτύου, η ευκολία στη χρήση από διδάσκοντες και φοιτητές χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων, η δομημένη και ενιαία παρουσίαση των μαθημάτων, το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μαθημάτων που φιλοξενεί η Ηλεκτρονική Τάξη, καθώς και τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού, ανήκουν στους συγγραφείς τους.

8. Υπηρεσίες Ζωντανών Μεταδόσεων 

8.1 Διαλέξεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια μαθημάτων ή εκδηλώσεων, σε χώρους του ΕΚΠΑ, μπορούν να μεταδοθούν ζωντανά, καθώς και να καταγράφονται, μέσω Διαδικτύου, εφόσον οι χώροι είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι. Η μετάδοση πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας delos.uoa.gr. Οι ζωντανές μεταδόσεις και συλλογή βιντεοδιαλέξεων έχει σχεδιαστεί ως μια βοηθητική υπηρεσία στην καθ’ έδρας διδασκαλία και απευθύνεται προς φοιτήτριες/φοιτητές.

8.2 Οι χρήστες, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουν κάποιο λογισμικό στον προσωπικό τους υπολογιστή, στο tablet ή το κινητό τους. Κάθε συσκευή θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με ηχεία ή να χρησιμοποιούνται  ακουστικά.

8.3 Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στη μετάδοση μπορεί να είναι είτε ανοικτή προς όλους είτε ελεγχόμενη μέσω κωδικού ανά τμήμα ή ανά μάθημα, ώστε να έχουν δικαίωμα παρακολούθησης περιορισμένη ομάδα χρηστών.

8.4 Η μετάδοση της διάλεξης μπορεί να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη αυτόματη εγγραφή της, ώστε να είναι διαθέσιμη εκ των υστέρων στους ενδιαφερόμενους.

8.5 Η οργάνωση των καταγεγραμμένων διαλέξεων και η διάθεση τους μέσω του Διαδικτύου πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας Delos. Eπιπλέον, οι διαλέξεις μπορούν να αναρτηθούν σε δεύτερο στάδιο στην Ηλεκτρονική Τάξη e-Class. 

8.6 Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν τις ζωντανές μεταδόσεις διαλέξεων στον σύνδεσμο: live.uoa.gr. Στον παραπάνω σύνδεσμο εμφανίζονται όλες οι τρέχουσες ζωντανές μεταδόσεις στο ΕΚΠΑ. Ο σύνδεσμος μιας συγκεκριμένης ζωντανής μετάδοσης ενεργοποιείται και εμφανίζεται ακριβώς την ώρα που έχει προγραμματιστεί και είναι διαθέσιμος μέχρι την προγραμματισμένη ώρα λήξης της. Πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος δεν εμφανίζεται ο σύνδεσμος. Ανάλογα με τις επιλογές πρόσβασης, αφότου επιλεχθεί ο σχετικός σύνδεσμος μετάδοσης, ο χρήστης θα κληθεί σε δεύτερο στάδιο να πληκτρολογήσει κάποιο σχετικό κωδικό (εφόσον αυτός έχει ορισθεί από τον υπεύθυνο της μετάδοσης). Διδάσκουσες/διδάσκοντες αλλά και φοιτητές μπορούν να ενημερώνουν την υπηρεσία στην διεύθυνση email επικοινωνίας για τυχόν τεχνικά προβλήματα, ζητήματα κάδρου της κάμερας, κα. ώστε να αντιμετωπίζονται από το τεχνικό προσωπικό  το συντομότερο δυνατό.

8.7 Για να επαληθεύσετε εάν μια μετάδοση έχει προγραμματιστεί ελέγχετε το πρόγραμμα μεταδόσεων στο σύνδεσμο schedule.uoa.gr

8.8 Για να αναζητήσετε μια μετάδοση επιλέξτε το ‘Τμήμα’ που αφορά η μετάδοση. Επίσης, μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα μεταδόσεων της ημέρας σε λίστα επιλέγοντας ‘Πρόγραμμα ημέρας’. Το Πρόγραμμα Μεταδόσεων εμφανίζει τις προγραμματισμένες μεταδόσεις για το διάστημα των επόμενων 14 ημερών.

8.9 Η διαδικασία τεχνικής διαχείρισης και εποπτείας των ζωντανών μεταδόσεων αποτελεί μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία. Πολιτική του ΚΛΕΙΔΙ είναι να εποπτεύει και να παρέχει την πρόσβαση, δυνατότητα και διαχείριση της πλατφόρμας delos για τις παραπάνω διεργασίες. Ωστόσο η τακτική επίβλεψη & διαχείριση των διαλέξεων πρέπει να γίνεται σε κάθε τμήμα από τα μέλη ΔΕΠ και τους συνεργάτες τους με στόχο τον ομαλό διαμοιρασμό του φόρτου εργασίας.

8.10 Οι ζωντανές μεταδόσεις ελέγχονται δειγματοληπτικά ως προς την ποιότητα τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μια ζωντανή μετάδοση είναι κενή τότε απενεργοποιείται και το υπεύθυνο μέλος ΔΕΠ ενημερώνεται μέσω email.

9. Υπηρεσίες «YouΤube live»

9.1 Το YouTube Live είναι ένας εύκολος τρόπος προσέγγισης σε πραγματικό χρόνο για διδασκαλία σε μια τάξη, με εργαλεία που βοηθούν να στη διαχείριση ροής και αλληλεπίδρασης σε πραγματικό χρόνο.

9.2 Απευθύνεται σε φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, Διδάσκοντες, Προσωπικό (μόνιμο ή με σύμβαση).

9.3 Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να πραγματοποιήσετε ζωντανή ροή στο YouTube. Ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση:

  • Απλή: Αυτές οι επιλογές είναι ιδανικές για αρχάριους ή αν θέλετε να βγείτε γρήγορα στον αέρα. Webcam: Η ζωντανή ροή μέσω webcam είναι ένας εύκολος τρόπος για να βγείτε στον αέρα χωρίς να χρειάζεστε έναν κωδικοποιητή. Ξεκινήστε τη ροή από τον φορητό/επιτραπέζιο υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας την webcam σας. 
  • Μέσω κινητού: Η μετάδοση ροής από κινητό σάς επιτρέπει να προβάλλετε ροή από την εφαρμογή YouTube (σημείωση: για να μπορείτε να μεταδώσετε ζωντανή ροή μέσω κινητής συσκευής, πρέπει να έχετε τουλάχιστον 1.000 εγγεγραμμένους χρήστες).